Contact Information

Zwolle

Amsterdam heeft er weer een gloednieuw museum bij, namelijk NXT Museum. In dit museum komt kunst en technologie samen. Het museum barst van de interactieve kunstwerken die jouw zintuigen laten prikkelen. In iedere ruimte bevindt zich een ander kunstwerk waarbij jij zelf kunt bepalen hoe deze eruit komt te zien. Interessant, toch? Hieronder lees je alles over dit té gekke museum.

Mediakunst: wat is dat?

NXT Museum houdt zich vooral bezig met mediakunst. Mediakunst zijn allerlei kunstwerken die zijn ontworpen door middel van mediatechnologieën. Denk daarbij aan virtuele kunst, animaties, interactieve kunst en kunst geprint met een 3D-printer. Eigenlijk alles wat dus te maken heeft met de nieuwste digitale technologieën. Deze digitale kunst begint steeds populairder te worden, omdat het nu serieus wordt genomen. 

Digitale kunst en NFT’s

Het klinkt misschien gek, een kunstwerk dat je niet daadwerkelijk kunt voelen of aan de muur kunt hangen. Toch worden digitale kunstwerken steeds populairder. Dit heeft allemaal te maken met de komst van NFT’s. NFT’s is de afkorting voor non-fungible tokens. Zo’n NFT is een unieke code die hoort bij het digitale kunstwerk. Het digitale kunstwerk is pas echt van jou wanneer je ook de NFT hebt. Een voorbeeld van zo’n digitaal kunstwerk met een NFT is het populaire gifje van een vliegende kat op een regenboog.

NFT’s spelen een steeds grotere rol

Iedereen kan zien wie de NFT en dus het kunstwerk in het bezit heeft. Hierdoor is de nieuwe mediakunst transparant. Je kunt zien wie de eigenaar is van het kunstwerk, wanneer het kunstwerk is gemaakt en hoe het kunstwerk wordt verhandeld. Toch worden NFT’s niet alleen gebruikt in de digitale kunstwereld. NFT’s beginnen namelijk ook een rol te spelen in onder andere het online casino. Zo bestaat er al een online slot van Evolution Gaming waar NFT’s in zijn verwerkt.

Duik in de wereld van digitale kunstenaren

Dankzij NFT’s kunnen digitale kunstenaars hun gang gaan. Dat heeft er onder andere voor gezorgd dat digitale kunst helemaal hip and happening is. Wil je ervaren hoe het is om een digitale kunstenaar te zijn, ook wanneer je níet in het bezit bent van een NFT? Dan moet je zeker een bezoekje brengen aan NXT Museum: het allereerste museum voor nieuwe mediakunst in Nederland. Zoals net al werd benoemd dompelt dit museum zich helemaal onder in de mediakunst. Je vindt er meer dan duizend vierkante meter aan digitale kunstwerken van kunstenaars, wetenschappers en muzikanten. Stap het museum binnen en ervaar het zelf. Het museum reageert op jouw bewegingen waardoor jij zelf de kunstenaar bent. Laat jouw zintuigen prikkelen en doe nieuwe inspiratie op.

Share:

administrator

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.