Contact Information

Zwolle

De elektrische gitaar is een van de meest veelzijdige instrumenten ter wereld. Het is een fundamenteel instrument in vele muziekgenres, van rock tot country en verder. Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde veteraan, er is voor elk wat wils. In deze blogpost verkennen we enkele van de verschillende muziekgenres die je met een elektrische gitaar kunt spelen en geven we voor elk ervan voorbeelden.

Rock en Roll

Elektrische gitaren staan voor velen synoniem met Rock and Roll sinds het ontstaan ervan in de jaren vijftig. Denk aan Elvis Presley’s “Jailhouse Rock” of Chuck Berry’s klassieke hit “Johnny B Goode”, beide bevatten iconische elektrische gitaarriffs die het genre definieerden. Maar vergeet ook modernere acts als Jimi Hendrix, Led Zeppelin en Guns N’ Roses niet, allemaal geweldige voorbeelden van rockmuziek gespeeld op de elektrische gitaar. Deze nummers zijn geweldige om te beginnen met het leren van Rock en Roll muziek op de elektrische gitaar

Blues

De blues is een ander genre dat zwaar vervormde elektrische gitaren als hoofdinstrument heeft. De wortels ervan gaan terug tot de vroege Afrikaans-Amerikaanse volksmuziek, maar het duurde tot artiesten als Muddy Waters, Howlin’ Wolf, B.B King en Albert Collins de blues in de mainstream populariteit brachten dat het echt van de grond kwam. Bekijk voor een geweldig voorbeeld van blues gespeeld op een elektrische gitaar Stevie Ray Vaughan’s vertolking van “Pride & Joy”.

Jazz

Jazz bestaat al minstens sinds de jaren 1920 en hoewel er nog steeds een aantal elementen van de traditionele akoestische jazz bewaard zijn gebleven, zoals hoornsolo’s, pianosolo’s, enz. heeft het ook elementen uit andere genres opgenomen, zoals funk, rock, R&B en meer recent hip-hop. Jazzgitaristen als Pat Metheny staan bekend om hun vermogen om deze verschillende stijlen met elkaar te vermengen tot iets unieks. Als je op zoek bent naar een voorbeeld van jazz gespeeld op een elektrische gitaar, kijk dan eens naar Metheny’s nummer “Midwestern Nights Dream”.

Country

Het twangy geluid van countrymuziek wordt vaak geassocieerd met de akoestische gitaar, maar laat je niet misleiden; het kan net zo effectief zijn als het op een elektrische gitaar wordt gespeeld! Neem nu Johnny Cash’s versie van “Folsom Prison Blues” of Willie Nelson’s “On The Road Again”, beide hebben een geĆ«lektrificeerd geluid over hun akoestische tegenhangers en ze klinken net zo goed (zo niet beter) dan toen ze oorspronkelijk werden uitgebracht!

Share:

administrator

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.