Contact Information

Zwolle

Het Van Gogh museum is volledig gewijd aan één van de grootste kunstenaars ter wereld Vincent van Gogh. In het museum aan het museumplein in Amsterdam zijn ruim tweehonderd schilderijen van Van Gogh te vinden. Daarbij zijn er ook nog vijfhonderd tekeningen en zevenhonderd brieven. Er is ook een privéverzameling van Van Gogh te vinden met Japanse prenten. Elk jaar komen er ruim 2 miljoen bezoekers naar het museum om de kunstwerken van deze beroemde meester-schilder te bewonderen. 

Museum is verbonden met de familie van Gogh

In 1960 werd door de nog levende kinderen van Vincent van Gogh de officiële Vincent van Gogh stichting opgericht. De stichting zouden de kunstwerken van Van Gogh beheren. In 1962 werd besloten om voor 15 miljoen gulden alle werken die ze nog in hun bezit hadden over te dragen aan de Nederlandse staat. Met als voorwaarden dat er een officieel Van Gogh museum zou komen waarin de collectie tentoongesteld werd. In 1973 gingen de deuren van het Van Gogh museum officieel open en werden de kunstwerken voor het eerst aan het grote publiek vertoond. 

Grootste collectie van Vincent Van Gogh ter wereld


Het Van Gogh museum heeft dankzij de familie de grootste collectie met werken van Vincent van Gogh ter wereld. Er zijn ook een aantal beroemde werken te vinden. Denk aan de zonnebloemen, slaapkamer en het gele huis. De kunstwerken komen uit verschillende periodes van zijn leven. Er zijn kunstwerken gemaakt in Nederland, Parijs, Arles, Saint-Rémy-de-Provence en Auvers-sur-Oise. Naast kunstwerken schreef Vincent veel brieven voornamelijk aan zijn broer Theo. De brieven worden bewaard door het museum. 

Werken van andere kunstschilders

Van Gogh had veel invloed op andere schilders of liet zich juist beïnvloeden door stijlen van andere schilders. Een aantal werken van deze schilders heeft het Van Gogh museum in de collectie. Je vindt o.a. werken van Paul Gauguin, Claude Monet, Paul Signac en Camille Pissarro. 

Openingstijden en tickets

Het Van Gogh museum is dagelijks geopend van 9 tot 17.00 en op vrijdag tot 21.00. Tijdens het hoogseizoen is het museum dagelijks geopend tot 21.00. Een ticket kost € 19 voor volwassenen. Kinderen tot 18 jaar mogen gratis naar binnen en met de CJP mag je voor € 9 naar binnen. 

Share:

editor

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.